Garnet färgas med syrafärger och tillsammans med citronsyra och värme fäster färgen i garnet. Just nu används färg från Zenit och Dharma acid dyes.
Jag färgar våra garner helt på känsla och oftast utan recept. Jag vill skapa lite av en ”Limited edition” feeling, men vissa färger kan återskapas på ett ungefär. Men det är bra att tänka på att jag för det mesta inte kan färga upp likadana härvor igen. Det tycker jag också är charmen med just handfärgat.
Jag rekommenderar handtvätt på ALLA garner, även om många av våra garnbaser är superwashbehandlade. Detta för att plagget och färgerna ska hålla så länge som möjligt. Men man kommer väldigt långt med att vädra plaggen.
Alla handfärgade garner kan släppa färg när man blöter ner det. Jag sköljer alltid de färgade härvorna i ulltvätt t.ex. ”Soak” eller ”Eucalan” men vissa färger har en tendens att ändå släppa ifrån sig lite färg när du blötlägger det. Vissa starka rosa/cerise och väldigt mättade färger kan göra det, men andra också. Detta är viktigt att tänka på när du kombinerar t.ex. en väldigt mättad färg med en ljus eller vit. Är du osäker rekommenderar vi dig att sticka upp en liten provlapp och blötlägg för att se. Annars kan du tänka på att inte låta det ligga i blöt för länge, eller ha i en liten skvätt ättika i vattnet.
Även om härvorna är färgade i samma färgbad kan de skilja sig en del hur de ser ut. Stickar du t.ex. en tröja och vill undvika skarpa kanter där det syns att man bytt nystan rekommenderar vi alltid att varva mellan olika nystan. ”Helical knitting” tycker vi är en jättebra teknik för detta och det finns många bra videos på Youtube. Denna teknik kan man även använda för att undvika ”pooling”, alltså när det blir stora färgsjok på samma ställe.
Att tänka på vid superwashbehandlade garner är att eftersom det är behandlat så är det väldigt tacksamt att färga det. Färgerna tas upp fort och det går att speckla och färgerna blir mer intensiva och det är lite lättare att leka fram roliga färger och få det uttrycket jag är ute efter. Men en bra sak att tänka på är att det är just behandlat, och att man tar bort många av ullens egenskaper. Så ett garn som är superwashbehandlat har en tendens att växa när man blöter ner det. Så jag skulle t.ex. inte rekommendera att sticka en långkofta i enbart superwash merino t.ex. den skulle säkert hänga ut sig väldigt mycket och bli mycket längre än man tänkt sig. Tips när man stickar plagg i superwash garn är att vara väldigt försiktig när man blockar det. Inte dra i det, utan försöka krama ur så mycket vatten som möjligt utan att dra i det. Personligen brukar jag alltid gå ner lite i stickstorlek när jag stickar t.ex. t-shirtar eller linnen i superwashgarn, det tycker jag funkar jättebra, då blir tyget lite stabilare och jag tycker inte det växer lika mycket. Många gånger när man blockat ett plagg har det växt mycket när det är blött, men sedan dragit ihop sig till ursprunglig storlek när det är torrt.
Jag försöker alltid att färgåtergivningen på bilderna ska överensstämma med färgen på garnet i verkligheten, men ibland kan detta vara svårt då det kan skilja sig enormt mycket beroende på vilken skärm man tittar i. Men det viktigaste för mig är att du som kund är nöjd och tveka inte att höra av dig om det skulle vara något så kan vi säkert lösa det!